Er is meer tijd nodig voor een goede afstemming van het definitieve ontwerp van het nieuwe Feyenoord-stadion en de aanvraag van de vergunningen, zodat de planning van de opening een jaar is uitgesteld: van 2023 naar 2024. Dat meldt projectdirecteur Frank Keizer van de N.V. Stadion. "Onder stoom en kokend water was het wellicht mogelijk geweest de oorspronkelijke planning te halen, maar daar waren te veel risico’s aan verbonden. Dat wilden we niet. Daarom hebben we besloten de planning aan te passen. De deuren van het stadion kunnen in juni 2024 open, zodat Feyenoord er vanaf het seizoen 2024-2025 kan spelen", zegt hij tegen RTV Rijnmond.
Los van deze uitgestelde planning is het nog geenszins zeker of Feyenoord wel een nieuw stadion zal krijgen. De N.V. Stadion moet volledig voldoen aan alle eisen van het Position Paper voordat er zekerheid is of de gemeente voor 40 miljoen aandeelhouder kan worden. Er moeten miljoenen opgehaald worden in de private sector. Daarover worden weinig mededelingen gedaan. Ook de bedrijven in het industriegebied tussen de Veranda en de woonwijk Feijenoord moeten nog worden uitgekocht. De bedragen die daarmee zijn gemoeid schijnen disproportioneel te zijn. Volgens bronnen binnen het stadhuis is dat de reden van het huidige uitstel. Er zijn bedrijven in dat gebied die in de uitkoopprocedure niet willen bewegen.
Binnen de gemeenteraad is er bovendien - sinds de komst van een nieuw college in de zomer van 2018 - meer kritiek op het megaprojekt dan toen de eerste go werd goedgekeurd in het voorjaar van 2017. Ook bij Leefbaar Rotterdam (nu oppositie) is men gaan herberekenen en als gevolg daarvan gaan twijfelen en ook de tegenstand onder een substantieel deel van de supportersaanhang vermindert niet.
Bovendien vertrok recentelijk wethouder Adriaan Visser, die als de grote stuurman gold achter het einde van de historische Kuip. Hij kwam in opspraak door een Rekenkamerrapport over misgelopen overheidsmiljoenen in het Schiekadeblokdrama. Ook de huidige Feyenoord City-aanjager Carl Berg was daar als financiële man bij betrokken. Bij het OM is door de gezamenlijke oppositiepartijen in de gemeenteraad aangifte gedaan tegen Adriaan Visser. Niet vanwege de financiële zeperd, maar omdat hij lekte uit ambtelijke stukken over het Schiekadeblok. En tenslotte moet ook de buitengewoon algemene ledenvergadering van de Sportclub Feyenoord - voor 53% aandeelhouder van de huidige Kuip - nog akkoord geven op alle plannen.
Nieuw stadion: komt van uitstel nu afstel?
25 March 2019, 17:10 uur
Bouw & Wonen